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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
04/03/2016 |
Data da última atualização: |
04/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS, G. C.; PINHO, E. V. R. von; ROSA, S. D. V. F. da. |
Afiliação: |
UFLA; UFLA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, SAPC. |
Título: |
Gene expression of coffee seed oxidation and germination processes during drying. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Genetics and Molecular Research, v. 12, n. 4, p6968-6982. 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffee (Coffea arabica L.) seeds are sensitive to desiccation and oxidative stress during drying processes. We investigated the effect of drying and moisture levels on germination-related gene expressions associated with enzymatic systems that prevent oxidative stress in coffee seeds. Coffee seeds collected at physiological maturity were subjected to slow and quick drying to 40, 30, 20, and 12% moisture levels (wet basis), and as the control, seeds without drying were used. The seeds? physiological quality was calculated as percentage of normal seedlings at 15 and 30 days, normal vigorous seedlings at 30 days, and cotyledonary leaves at 45 days. The isoenzymes esterase, catalase (CAT), peroxidase (POX), and endo-?-mannanase expressions were electrophoretically analyzed. CAT and POX expressions were analyzed using RT-qPCR with specific primers constructed from the target gene sequences from the Brazilian Coffee Genome Database. Slow drying showed better physiological quality for seeds at 40 and 12% moisture levels, while quick drying was the most effective for seeds with 20% moisture. Sensitivity to water loss was confirmed by quick drying and activation of enzymes. CAT and POX transcriptions reduced during drying. RT-qPCR revealed a complex gene-expression pattern during the oxidative process, with high gene expression in wet seeds. |
Palavras-Chave: |
Desiccation tolerance; Endo-?-mannanase; Seed aging. |
Thesagro: |
Café. |
Thesaurus Nal: |
Isozymes. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140692/1/Gene-expression-of-coffee-seed.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
28/09/2016 |
Data da última atualização: |
28/09/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
GOTTSCHALK, L. M. F.; TERZI, S. da C.; SOUZA, E. F. de; OLIVEIRA, E. M. M.; FAVARO, L. C. de L.; PENHA, E. das M. |
Afiliação: |
LEDA MARIA FORTES GOTTSCHALK, CTAA; SELMA DA COSTA TERZI, CTAA; ERIKA FRAGA DE SOUZA, CTAA; EDNA MARIA MORAIS OLIVEIRA, CTAA; LEIA CECILIA DE LIMA FAVARO, CNPAE; EDMAR DAS MERCES PENHA, CTAA. |
Título: |
Comparação da produção de enzimas celulolíticas e hemicelulolíticas por linhagens mutantes e parental do Aspergillus niger 3T5B8. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIMÁTICA, 12., 2016, Caxias do Sul. Anais. Caxias do Sul: Universidade de Caxias do Sul, 2016, 4 p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
ENZITEC 2016. |
Conteúdo: |
Diversos trabalhos têm procurado aumentar a eficiência da hidrólise enzimática da biomassa lignocelulósica. Nesse contexto, o melhoramento de cepas produtoras de enzimas celulolíticas e hemicelulolíticas pode resultar em misturas enzimáticas mais eficientes. A linhagem parental de Aspergillus niger 3T5B8, referenciada como produtora de poligalacturonase, foi utilizada para o melhoramento genético visando aumentar a produção de celulases e hemicelulases. A produção das enzimas CMCase, xilanase, beta-glicosidase e poligalacturonase por fermentação submersa usando duas linhagens mutantes P49 e P83 foi avaliada e comparada com a linhagem parental. Os resultados mostraram um destaque para a cepa P83 com um aumento na produção de 56% de CMCase, 76% de beta-glicosidase, 23% de xilanase e 216% na poligalacturonase. |
Palavras-Chave: |
Beta-glicosidase; Celulases; Xilanases. |
Thesagro: |
Aspergillus Niger; Celulase; Enzima. |
Thesaurus NAL: |
Enzymes. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/147916/1/4575-enzitec2016-Copy.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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